Via ferrata mare
Via ferrata mica
Proba de echilibru
Escalada
Tiroliana
Rapel
Ferrarii Go Cart
Segway
ATV
Buggy
Mountain Bike
Echitatie
Jocuri Outdoor si Indoor
Paintball
Entertainment
Caricaturist
Epigramist
Actori
Iluzionist
Speologie
Rafting
Canioning
Caiac
Parapanta
Motoparapanta
Parasutism
Zorbing
Festin Pantagruelic
Foc de tabara
Supravietuire
Servicii Suplimentare
 
 

SALT IN GOL!SUTE DE METRI DE HAU SUB PICIOARE !

O SFIDARE A GRAVITATIEI, IN CORZI !

VALURI DE ADRENALINA PE CAP DE SARITOR !

SPECTACOL,NEBUNIE,CURAJ

BUNGEE JUMPING !!!

  

DE LA RITUAL LA SPORT EXTREM

Nagol,unul dintre cele mai importante ritualuri ale bastinasilor Ni-Van,marcheaza trecerea la maturitate.Baietii tineri ,in jur de 20 de ani,trebuie sa sustina aceasta proba ca sa poata deveni barbati in toata regula.Paradoxal ,legenda spune ca a pornit de la o proba de curaj feminin .Se povesteste ca prima data s-a aruncat in gol o femeie care era urmarita de sotul ei ,si de disperare si-a legat o liana de picioare si s-a aruncat de pe o stanca inalta.Barbatul a facut la fel , doar ca el s-a zdrobit de stanci si a murit pe loc,in timp ce femeia a ramas in viata.Se spune ca de atunci se practica acest ritual pentru ca baietii sa-si invinga frica si sa devina barbati.Alaturi de saritura,in sine,si pregatirea ei este un test.Liana si-o alege doar cel care va sari,nimeni altcineva.Ca sa-si gaseasca liana potrivita,saritorii petrec zile intregi in jungla,in singuratate,meditand la urmatoarea etapa din viala lor.

   Ritualul se desfasoara in sezonul ploios,respectiv in lunile mai-iunie.Se construieste un turn din lemn ,inalt de 100 de picioare,in jurul caruia se aduna tot tribul.In mai putin de o ora,viata candidatilor la maturitate se va schimba in oricare dintre cele trei variante:daca lianele sunt rezistente si de lungime potrivita,vor deveni barbati;daca lianele sunt prea scurte fruntea lor nu va atinge pamantul si se vor face de rusine;daca lianele sunt prea lungi,se zdrobesc de pamant si mor.De cele mai multe ori,ritualul este un spectacol reusit.Tinerii se catara pe turn,leaga doua liane de varf ,apoi de gleznele lor si se arunca in gol.Se intampla,insa,si accidente,destul de des.Chiar si atunci cand ritualul se desfasoara in prezenta unor oaspeti foarte importanti.In 1974 Regina Elisabeta,a Marii Britanii,aflata intr-o vizita oficiala in Vanuatu,a dorit sa asiste la Nagol.Unul dintre saritori s-a facut praf si pulbere chiar sub ochii Majestatii Sale.

   Cinci ani mai tarziu,1 aprilie 1979,patru membri ai Clubului de Sporturi Periculoase de la Universitatea Oxford au efectuat prima saritura moderna bungee jumping.Ei au sarit de pe podul Clifton,de la o inaltime de 250 de picioare.

   Gestul tinerilor britanici,inspirat de ritualul Nagol,a dat idei si altor amatori de sporturi extreme.In 1988, A.J. Hackett a preluat ritualul Ni-Van si l-a inregistrat oficial,ca sport extrem,cu titlu de proprietate.A deschis prima instalatie de bungee jumping in Ohakune,Noua Zeelanda , dupa care au urmat alte continente si alte tari.


In Romania, promotorul bungee jumping este firma Jump Adventure (fosta S.C. Extrem S.R.L.), infiintata in 1998 de alpinistul Mihai Mandreanu. Primele salturi au avut loc in parcul Herastrau din Bucuresti, de la 60 m inaltime folosind ca punct de lansare o macara. A urmat un sezon estival la Neptun si multe alte evenimente cu aruncarea in gol pe post de atractie turistica.

   In prezent, in Romania, exista doua  instalatii de bungee jumping si totodata si singurele din tara in Cheile Rasnoavei de la 140 m inaltime si una mai mica de la 42 m inaltime. Cel mai inalt centru de bungee jumping din tara a fost cel de pe barajul Vidraru (166 m inaltime), dar pentru ca l-am inchis a ramas cel mai inalt cel de la 140 m inaltime din Cheile Rasnoavei. Lungimea saltului este aceeasi pentru ca atat la barajul Vidraru cat si in Cheile Rasnoavei se foloseau aceleasi corzi, doar punctul de lansare era situat la o inaltime mai mare.

   Cei care vor sa sara trebuie sa-si faca o rezervare in prealabil cu cateva zile la urmatoarele numere de telefon : 0721479746 Mihai Mandreanu (Popa) / 0766300045 - Mariana Alexandru (Nana) prin care sa comunice numarul de persoane si greutatea fiecaruia.


Pret salt: 140 m inaltime - 100 euro, 42 m inaltime - 150 lei.Datorita discutiilor contradictorii si infructuase cu autoritatile,in speta cu primarul Lis,alpinistul Mihai Mandreanu a hotarat sa infiinteze un centru de bungee jumping intr-o zona montana unde autoritatile ar fi ajuns mai greu.Si, ca sa nu se mai impiedice de birocratie si  fara sa ceara vreo aprobare cuiva a inceput constructia centrului de bungee jumping din Cheile Rasnoavei dupa o idee proprie si absolut inedita.

A fost cu certitudine un compromis,cumva la limita legii,dar tipic romanesc,pentru ca daca nu ar fi procedat asa,cele doua centre de bungee jumping nu ar fi existat in Romania,iar cei 10000 de saritori ar fi colindat pe alte meleaguri in cautarea senzatiilor pe care numai caderea in gol ti le poate oferi.

Studiul tehnic al instlatiei a venit mult mai tarziu si avea sa demontreze,ca de altfel si numarul mare de saritori,ca instalatia conceputa in urma cu cinci ani,desi simpla,era perfect sigura si functionala.Ca fapt divers coeficientul de siguranta este de 1:13 fata de 1:8 cat este normativul instalatiilor de ridicat persoane la inaltime.

In dorinta de a extinde activitatea societatii,de a mari inaltimea de salt,de a imbogatii potentialul turistic al unor noi zone,de a oferi mai multa adrenalina clientilor,Mihai Mandreanu a decis ca in 2007 sa construiasca o platforma de bungee jumping si pe barajul Vidraru.Autoritatile,mai mult decat cooperante,au sustinut aceasta idee,drept pentru care doritorii de adrenalina se pot bucura de un salt in gol de la 166 m inaltime in fiecare week-end.

Materialele necesare saltului provin din Franta si sunt insotite de certificate de calitate si garantie.

Operatorii de bungee jumping sunt alpinisti profesionisti iar instalatiile de ridicat sunt in permanenta verificate si in perfecta stare de functionare.

Firma Jump Adventure are in cei 12 ani de activitate peste 10000 de salturi efectuate,printre clientii acesteia numarandu-se firme de renume,personalitati din mass media,cultura,politica,sport,viata mondena.

RETINETI:desi,bungee jumping-ul este foarte nou pe meleagurile mioritice,Romania se mandreste cu doua instalatii de salturi in coarda elastica aflate pe locurile 2 (barajul Vidraru), respectiv 4 (Cheile Rasnoavei) in Europa.


Centrul de bungee jumping de pe barajul Vidraru este INCHIS!Vidraru

Barajul VidraruCheile Rasnoavei